Friday, June 24, 2011

Harimau Melaya Bukan Yamashita?

Aku pun baru tahu yang sebenarnya Jeneral Yamashita yang dicanang2 sebagai Harimau Malaya bukan la Harimau Malaya yang sebenar...maklumat yang aku sediakan ni aku ambil dari SYOK.ORg... Kreadit kepada Sakura Something kerana sudi kongsikan info ni...dan aku nak kongsikan info ni juga kepada blogger....benda ni mungkin menimbulkan sedikit kontroversi kerana ianya membabitkan sejarah Tanah Melayu....

Bear in Mind - satu masa dulu populasi Jepun di Malaya 100 tahun dulu... lebih tinggi dari orang India.. malah.. Jepun lebih Melayu dari Melayu.. kalau bukan disebabkan perang.. dorang mmungkin menjadi 2nd largest population than Malay in Malaysia and jadi lebih Melayu dari Melayu Urban..

Untuk pengetahuan blogger semua...Jeneral Yamashita bukanla Harimau malaya yang sebenar. Harimau Malays yang sebenar adalah Tani Yukata... (mesti ramai x tahu sapa dia ni)..



Dilahirkan di Terengganu in 1910, anak lelaki dari satu keluarga Jepun... yang berniaga kedai runcit di Hulu Terengganu.. dia suke berbaju melayu dan bersongkok mcm orang2 Melayu





bekas rumahnya di Terengganu masih ada lagi pada tahun sekitar hujun 1940'an.. rumah papan mcm rumah orang melayu lain


Tragedi Oktober (dah macam lagu Awie lak)... satu keajdian berlaku dimana adik Perempuan Tani Yukata (dua dari kanan) telah dirogol oleh orang2 cina... (mungkin disebabkan serangan Jepun keatas wilayan China pada zaman dulu).

Ditambah lagi dendam... pelaku2 tersebut dibebaskan oleh mahkamah British....
Dari 1933.. Tani Yutaka mengganas di Terengganu dan Kelantan dengan merompak business2 cina dan British... yang bestnye.. ramai ahli kumpulan gangster yakuza ni terdiri oleh orang Melayu (tak sangka Tanah Melayu dulu ada Yakuza)
Siape sangka budak Jepun muke baik sopan santun yg masuk Melayu ni jadi gangster yg amat ditakuti cine dan British pada tahun 1930's to 1940's

WORKS

Dia meneruskan kebrassballanya bersama2 geng2 nya dalam kerja2 sabotage British mase WWII.. then, tak lame lepas Jepun menawan Singapore.. dia mati akibat malaria di Johor

LAGENDA

Name dia tak dikenali disini.. tapi.. amat dihormati di Jepun.. sehinggakan.. dibuat filem khas untuknya pada tahun 1943 untuk mengenang semangat juangnye itu..



Yang paling bestnyer pulak.. cerita Jepun ni, semua pelakunnye tentulah Jepun.. TAPI.. semua pakai baju Melayu... dah jadi mcm cerita P Ramlee plak macam
bawah ni sedikit thriller cerita tersebut dan pelakon2 filem tersebut

Marai No Tora '' Tiger Of Malaya '' (1943)
Director : Koga Masato
Writer : Keizo Kimura
Cast :
Ryo Akaboshi : Farmer
Kotaro Horie : Hachio
Ko Kaibara : Slim
Yukichi Kamishiro : Wang
Keiju Kobayashi : Hassan
Misao Kokubu : Michie
Hatsuzo Nakasako : Ko
Koji Nakata : Yutaka Tani, Harimau
Shozo Nanbu : Yasuda
Seijiro Onda : Chang
Masao Ooi : Parc
Eiji Oshimoto : Fukuhara
Tokio Shimada : Li
Kazuo Sumita : Kanazawa
Kenjiro Uemura : Kamiya
Kumeko Urabe : Tomi
Ken Yamaguchi : Isogai



3 comments: