Monday, May 30, 2011

Celoteh Temuduga


Den ni ha baru habis temuduga den yang ke 2 dalam masa dua minggu.... skrg den tengah menanti ari nak ditemuduga untuk temuduga yang ke tigo lak.... den dah ponat asyik2 diinterview ja bilo lak den nak merasa menginterview orang lak hihihi.... first interview den pado 24 mei yang lalu kat Ipoh iaitu Felda Plantation kat Ritx Hotel Ipoh. jawatan yang den temuduga iolah jawatan Kadet Planter.... mesti bilo korang dongar den temuduga Felda den jadi pengurus Felda ko peneroka ko salah...ni felda bukan dibawoh Felda yang jago peneroka ...yang ni anok syarikot dio...kiranya macam semi swasta la juga hihi den x kisoh den poe intervie gak... interview kat sini den raso macam best ja because temudugo ni buet 2 fasa iaitu fasa temuduga ngan fasa group discussion...yang group disscusion yang best sebab boleh bincng ngan rakan2....yang group den semua sekepala...leh la wat lawak gak masa dok present huhu.... tu kisoh interview pertamo den....

Ni kisoh temuduga den yang ke duo.... temuduga den yang ke duo niha untuk jawatan Penolong Pemelihara Hutan....mesti ado yang tak ponah dongar....maklumla jawatan x populor bagi budak engineer, doktor, dan lain2 seangkatannya.... bagi den selaku budak kos perhutanan merupakan antaro jawatan2 popular bagi den ngan kekawan hihi....interview ni berlaku pada 31 mei yang lalu ket KL...Kat opic seruhanjaya perkhidmatan awam.... macam2 den kena tanyo.... yang ponting den leh jawab hoho.....

dan ni seterusnya interview den yang ke tigo ket sini2 ja kat Pulau Pinang.... jawtaan jurutol kontrak bagi PLUS (not tambah Ok hahah.... interview ni sok pagi...den x study lagi tapi den sompat berblogging lagi hihi ni jala celoteh den....nak tulis lagi takut bohong...bila bohong banyak dosa ye tak hoho..... okokoko hihi

Sunday, May 29, 2011

Segmen Abg Nizam nak tolong promosi blog anda

ni segmen ke3 aku sepanjang aku berblogging here huhu.... segmen pa yang aku masuk ni...ni segmen dari abg nizam kita.... tajuknya Nizam Ijam Nak Tolong Promosi Blog Anda....pasal apa aku masuk entah saja2 hilang boring huhuhu sesiapa nak join leh klik kat link dibawah ni (den sebonarnya x reti nak linkkan banner ni terus ke blog dia huhu):-
http://www.nizamijam.co.cc/2011/05/segmen-nizam-ijam-nak-tolong-promosi.html




kawan2 aku yang aku ditaggingkan hihi:-)
http://uchuqsaiasenget.blogspot.com/
http://karimgonjol.blogspot.com/

Friday, May 27, 2011

Bir Arab Haram! Mengandungi Kadar Alkohol Melebihi Yang Dibenarkan Syarak


Bir Halal Jadi HARAM!!

JOHOR BAHRU: Mengejutkan apabila ujian makmal yang dijalankan terhadap minuman yang popular sebagai `bir halal’ di kalangan pengguna Islam dikesan mengandungi alkohol pada kadar melebihi jumlah dibenarkan syariat.Penemuan kandungan alkohol sebanyak 0.5 peratus itu terbongkar selepas pengguna yang meragui minuman itu membuat aduan kepada Jabatan Agama Johor (JAJ) dengan membawa sendiri ‘bir halal’ itu untuk dianalisis, seterusnya mendapatkan kepastian.Menurut sumber, JAJ kemudian menghantar sampel minuman ke Jabatan Kimia untuk pengesahan dan hasil ujian makmal yang dijalankan mendapati bir halal diperbuat daripada pelbagai perisa buah-buahan itu mengandungi 0.5 peratus kandungan alkohol.



“Berikutan penemuan itu, JAJ memaklumkan kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) serta Jabatan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) untuk tindakan selanjutnya.
“JAJ perlu memaklumkan penemuan itu kepada Jakim kerana difahamkan minuman itu (gambar) menjadi kegemaran ramai dan selama ini dianggap halal. KDRM pula perlu mengambil tindakan lanjut kerana minuman itu diimport dari luar negara,” katanya.
Mufti Johor, Datuk Mohd Tahrir Samsudin ketika mengulas perkembangan itu berkata, Majlis Fatwa Kebangsaan memutuskan kandungan alkohol dalam makanan serta minuman yang dibenarkan syariat Islam ialah tidak melebihi 0.01 peratus.
“Makanan atau minuman disahkan halal jika terdapat kandungan alkohol tidak melebihi 0.01 peratus. Ulama bersepakat menetapkan jumlah alkohol dengan kuantiti itu kerana ia boleh terhasil dalam makanan dan minuman secara semula jadi.
“Kuantiti itu amat kecil dalam kebanyakan buah-buahan serta tumbuh-tumbuhan. Ia bukan najis dan boleh dimakan atau diminum umat Islam,” katanya.
Sementara itu, sumber Jakim berkata, kebanyakan pengguna Islam yang gemar minum minuman itu mungkin tidak menyangka kewujudan alkohol dalam minuman itu berikutan ia dikilang dan diimport dari negara Islam di Timur Tengah
.
Menurutnya, tambah meyakinkan apabila label pada luar produk berkenaan tertera tulisan minuman itu bebas alkohol dan hadir dalam pelbagai jenis perisa buah-buahan.
“Ia mula popular sejak lebih setahun lalu di kalangan masyarakat apabila minuman botol itu mudah diperoleh di kedai runcit, restoran termasuk kafe pada harga antara RM3 hingga RM5 sebotol.
“Persoalan bagaimana alkohol ini wujud dalam minuman ‘halal’ berkenaan masih dalam siasatan berikutan ia berkemungkinan di kilang di dalam bangunan sama dengan minuman keras,” katanya. -MC

Psst:- Berhati2 dalam membeli barangan yang disangka halal sebenarnya Haram...
(takat ni den x ponah minum air ni lagi hihi)

Thursday, May 26, 2011

Pencarian Bloggist Boys Girls

ni segmen ke dua den nak masuk hihi. Segmen ni dibuat khas untuk para bloggist baru (baru ke den ni) oleh En Pendamba Mawar kita hihi....saja ja den boring x entry na tulis den masukla segmen2 mcm ni sapo2 nak join tu leh la klik kat link bawah tu tengok2 apo2 yg patut....hihihi






La ni den nak umumkan yang den ni BOY hihi boboy hihi nama ja mcm pompuan tapi boy ya hihi

ni den nak umumkan sapo2 punya blog den nak tag...Dua org ja sapo2 yang yang den x tag tu jangan la kocik ati.... dah tn umah suh duo org den wat la duo org kalu tn rumah cakap leh letak suka ati den letak banyak lo.... hihi
ini dio insan terpilih hihi
http://celotehsi-afie.blogspot.com/


http://kenangansemalam87.blogspot.com/



Psst:-nanti den bagi tau diorang hihi



Segment Bloggist AbgTeror: Tanah Tumpah Darah Ku

Hihihi Abg Terror Den Baru Nak Masuk Abg Terror Punya Segment: Segmen Tanah Tumpah Darah Ku .....First time den join benda2 mcm ni dalam aktivit berblogging ni...sebab apa sebab den tak tau nak masuk....ni pun den masuk sebab nampak mcm menarik hihi. Sapo2 yg berkonan nok masok ini segmen leh la kolek - kolek ket link kat bawoh ni hihi








La mi den nak jawab la solan2 yang abg terror ini bori kat den hihi
Soalan 1) Dimana den Lahir?
jawapannya.... mesti korang ingat den lahir nogori kan....salah den lahir ket Kuantan, Pahang ( negeri paling bosar kat semenanjung Malaysia ni ha) hihi
Soalan 2) Dimana Den dibesarkan?
jawapannya....Nogeri sembilan.....salah lagi den dibsesarkan di Kedah....SUngai Petani Den duduk hihi....(saja den ckp nogeri sobab kito9 keno berbagai2kan dielek kito ye tak huhu)
S0alan 3)Neri pilihan den nak masuk dalam senarai bloglist abg terror?
masuk ja mano2 den x kisah2 hihi.... xla den kalu boleh masuk dalam negeri kedah ya abg terror hihi
Soalan 4)ceritakan sedikit negri den yang pilih tu?
jawapannya sebab negeri kedah bestla....barang2 ket sini murah2 ja..... dekat ngan negara Thailand (danok2) xponah p pun huhu..... X jem mcm KL ngan selangor huhu .....negeri jelapang padi Malaysia....dokat ngan penang dan lain2 lagila huhuhu

Psst :- den orang yang keberapa den x tahu huhu

Wednesday, May 25, 2011

My Name Is Earl

Tadi dok tengok cerita American Cooper(ala cerita pasal wat motor) kat Tv8 tadi.. teringat kembali satu tv series orang putih yang tajuknya MY NAME IS EARl..hihi aku minat gila series ni sebab lawak yang ditampilkan dalam cerita ni berbeza ngan lawak2dalam series2 tv lain.... hihi watak yang aku minat dalam cerita ni sudah tentu aku minat Earl ngan Adiknya Randy hihi aku ada semua full episod cerita ni dari season 1 sampai season 4...cerita ni pernah ditayangkan ditv8 (kalu x salah) pada masa dulu.... sini aku imbas kembali cerita yang pernah aku layan satu masa dulu.


Sinopsis cerita ni bermula apabila earl (seorang loser) memenangi satu tiket loteri...kemudiannya dilanggar kereta..akibat dilanggar kereta dia seterusnya kehilangan tiket loteri tersebut ....semasa dihospital dia telah menyedari yang nasib buruk yang berlaku pada dirinya akibat dari hukuman dari karma oleh sebab itu, dia memutuskan untuk memperbaiki segala kesalahan yang pernah dilakukannya dengan membuat senarai kesalahan diatas sekeping kertas kuning....disini bermulala pengambaraannya

Tuesday, May 24, 2011

Follower yg Ke-50

Salam...agak lama aku tak mengupdate blog aku ni.... bukan apa agak sedikit malas dan masalah laptop yang menyebabkan semua data dalam laptop aku terpaksa dipindah ke external hardisk aku huhu selain aku juga terpaksa menyiapkan diri aku dalam menghadapi dua temuduga keerja yang tersangatla penting bagi aku....Sedar x sedar aku dah ada dekat 50 follower....walaupun dah lama aku tak menyinggah blog semua orang (akan aku singgah) tapi dah sampai 50 org follower satu perkara yang sendiri aku tak sangka...(Blog org lain leh ja sampai beratus2 aku 50 ja huhu) xpa kiranya aku berterima kasih kepada semua PARA BLOGGER yang sudi jadi Follower aku....Follower aku yg ke-50 jatuh pada MISS ARINA dengan blognya yang bertajuk CORETAN BAIK PUNYA.....sini aku kongsikan sedikit link dan page dia hihi (miss Arina dont be angry with me) sj nak promote2....




Friday, May 13, 2011

Rahsia Di Sebalik Nama Muhammad

saja nak kongsi satu info menarik yang aku jumpa dalam Syok.Org.... thanks kepada En.Sakura Something kerna sudi mengkongsikan info berkenaan "Rahsia Di Sebalik Nama Muhammad" yg berguna ni....mungkin ada yang pernah share dan kongsikan info ni...tapi saja nak sharekan lagi la....moga jadi pedoman pada kita....

1. Kata Muhammad, jika kita gabungkan dalam bentuk mim-kha-mim-kha-dal, maka akan menjadi sebuah sketsa seorang manusia. Anda tentu sudah maklum Jika sebaik-baik makhluk yang pernah dicipta oleh Tuhan di alam semesta ini adalah MANUSIA. Dengan segala kelebihan mereka, sementara mahluk lain hanyalah haiwan, tumbuhan dan planet-planet yang penuh rahsia.



2. Kata Ahmad, jika kita teliti satu-persatu hurufnya maka huruf-huruf itu akan menggambarkan seorang yang sedang melakukan solat, tahukah kamu bahawa SOLAT merupakan sebaik-baik doa dan ibadah yang pernah diperintahkanNya.



3. Kata Muhammad jika digabungkan huruf-hurufnya maka akan berbentuk layaknya manusia yang sedang sujud dalam solat. Dalam gerakan SUJUD dalam Solat merupakan inti dari semua rukun-rukunnya, kerana pada saat sujud manusia menundukkan 8 bahagian tubuhnya di bumi bukti kepasrahan kepada sang pencipta.



Subhanallah, Allahu Akbar, betapa rahsia Allah sangat menggetarkan hati, saya yakin masih banyak tersirat rahsia-rahaisa lain di sebalik sosok, nama dan semua yang berkaitan dengan sang kekasih sejati 'Habibullah: Muhammad' Shallallahu'alaihi Wa Sallam.

Nota Penulis:- Semoga menjadi pedoman kepada kita....

Wednesday, May 11, 2011

Fake Money (Duit Syilling Palsu)

Mungkin ada para blogger pernah terima duit palsu dan publishkan duit tersebut di blog masing2... Ini just nak bagitahu la ptg tdi masa ayah aku pergi ke bank nak simpan duit syiling mak aku yang ada lebih kurang RM300 tadi... ada la seorang pegawai bank bagi balik dua keping duit syiling 50sen pada ayah aku..... Ayah aku cakap kenapa dengan duit ni.... pegawai bank tu cakap duit ni duit syiling palsu.....ayah aku pun bawa balik duit palsu tu kat rumah dan bagitahu kat aku.... Aku ngan adik aku apalagi mula la wat kaji selidik pasal duit syiling palsu tu dan apa yang kami bandingkan ada perbezaan duit syiling palsu ngan duit syiling yang original.... ni aku listkan perbezaan duit syiling palsu ngan duit syiling original tu mungkin ini sj yang aku dpt. Mungkin ada ciri2 lain yang membolehkan wang ini dikategorikan wang palsu

Antaranya seperti:-
1) Permukaan Duit Syiling Palsu Lebih Licin dari Yang Original...
2) Pada simbol bunga yang terdapat pada duit syiling 50 sen palsu tersebut, Urat2 pada bunga tidak jelas kelihatan pada duit tersebut berbanding ngan original.
3) Manakala pada simbol wau yang terdapat pada duit syiling palsu ini lebih licin berbanding dengan duit Syiling.
4) Dan akhir sekali yang aku perasan, bunyi jatuh duit syiling palsu ngan yang asli berbeza.... aku xpasti betul atau tidak... tapi itu la yang aku dengar setelah berulang kali aku baling duit tu....

Sama ada kita sedar atau pun tidak... kita perlula berhati2 dengan pengunaan duit syiling ini...dan ini aku kongsikan gambar duit tersebut.... Yang bertanda merah itu adalah bahagian atau ciri2 wang palsu tersebut....






Nota Penulis:-sebelum ini aku dah wat aku x tau mcam mana leh ilang....

Tuesday, May 10, 2011

Kerja merbahaya

Kerja Pakcik Memang Bahaya Nak.... Nak Tahu apa.....
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!
!
!
!
!
Cuci Tulang Kerbau Nak.....hihi




Psst:- Ct to My Friend Mohd Dzulraini Imran Kerana Sedia Kongsi Gamabar ni...hihi

Dangerous Balancing.....!!!!

Tadi dok godek2 masej lama2 aku yang tak dipadam lagi terjumpa satu email yang memaparkan gambar aksi lagak ngeri yang mana setiap gambar memaparkan aksi imbangan badan di kawasan tebing gunung. Sapa yang melakukan aksi sebergini dia ialah Eskil Ronningsbakken Dari Norway berusia 30-an Mungkin ada yang pernah tengok dan share gambar2 ini... saja ja nak bagi imbas kembali dan bagi peluang pada sapa yg tak tengok lagi.


Psst :- aku tengok gambar ni pun dah gayat apa lagi kalau dok tepi tebing tu...hihi Peace


















Monday, May 9, 2011

Posisi Tidor Paling Best.....

NI Posisi tidoq paling best



!!



!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!



!!


Nota Penulis:- Sempoi la Pakcik..... :-)

Sunday, May 8, 2011

Victory For Manchester United

Setelah berminggu2 semua media diseluruh dunia mencanang2 dan mengapi2kan perlawanan antara Man United ngan Chelsea.... Maka dengan termaktudnya perlawanan yang baru habis tadi mengistiharkan bahawa kemenangan milik United ngan jaringan 2 untuk United dan 1 untuk chelsea.....Hasil jaringan Javier Hernandez dan Namenja Vidic untuk United manakala chelsea oleh Frank Lampard. Untuk Penyokong United termasuk aku ucapan tahniah dari aku... bagi Chelsea try again next year ok...(kalu bolehla) hihi...Apa2 pun ada lagi beberapa perlawanan kita tunggu dan nantikan k...hihi



1 2

Rempit 5....

REMPIT 5



!!



!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!
!!




Nota penulis: Cayala Makcik..... hihi

Friday, May 6, 2011

The Temple Of The King - Rainbow

Tadi masa dalam perjalanan balik dari kerja. Dok layan lagu dalam Arena Rock di Radio Sinar.. terdengar satu lagu yang memang dok cari selama ni....tapi taktau tajuk lagu ngan kumpulan tersebut... Lagu yang dimaksudkan The Temple Of The King nyayian kumpulan Rainbow. Best melayan lagu ni dikala sedang memandu tadi... Apa2 pun aku ingin share2kan lagu ni ya beserta lirik lagu ni

The Temple Of The King - Rainbow
One day, in the year of the fox
Came a time remembered well,
When the strong young man of the rising sun
Heard the tolling of the great black bell.
One day in the year of the fox,
When the bell began to ring,
It meant the time had come for one to go
To the temple of the king.

There in the middle of the circle he stands,
Searching, seeking.
With just one touch of his trembling hand,
The answer will be found.
Daylight waits while the old man sings,
Heaven help me!
And then like the rush of a thousand wings,
It shines upon the one.
And the day has just begun.

One day in the year of the fox
Came a time remembered well,
When the strong young man of the rising sun
Heard the tolling of the great black bell.
One day in the year of the fox,
When the bell began to sing
It meant the time had come for the one to go
To the temple of the king.

There in the middle of the people he stands,
Seeing, feeling.
With just a wave of the strong right hand, he's gone
To the temple of the king.

Far from the circle, at the edge of the world,
He's hoping, wondering.
Thinking back on the stories he's heard of
What he's going to see.
There, in the middle of a circle it lies.
Heaven help me!
Then all could see by the shine in his eyes
The answer had been found.

Back with the people in the circle he stands,
Giving, feeling.
With just one touch of a strong right hand, they know
Of the temple and the king

video

Wednesday, May 4, 2011

Drama Insurgensi

Tadi masa dok melayan video dalam Utube aku terlihat satu video yang memang aku cari selama ini....iaitu insurgensi.....merupakan sebuah drama terbitan ACE MOTION sdn bhd dengan kerjasama Kementerian Pertahanan (Angkatan Tentera Malaysia) drama ni memang menarik mempunyai 26 ep. tapi sempat ditayangkan 13 episod ja kat RTM sekitar tahun 2002 atau 2003 ..... terdapat masalah dalaman antara Pihak ATM ngan RTM yg menyebabkan cerita ni tak dapat ditayangkan sepenuhnya tak tahu sebab apa.... tapi cerita ni memang layan.....agak sukar mencari cerita perang terbitan Malaysia....hanya beberapa sahaja yang aku tahu seperti Prebet Badul, Darah satria, Bukit Kepong, Sarjan Hassan, Lt Adnan dan lain2 yang aku tak sebut... ini yang aku kongsikan sedikit intro video pasal drama ni yang diambil dari Utube hasil sumbangan Brother GGK21 ok.....semoga manaikkan semangat anda bial dengar intro cerita ini...




Sinopsis;-






It tells a story about the2nd Platoon of B Company, (No 5 Platun adalah callsign dia). 8th Ranger Battalion exploits during the 2nd Armed Struggle (or popularly known as 2nd Emergency








video

Tuesday, May 3, 2011

Sniper Reloaded

Baru habis layan cerita SNIPER RELOADED kesinambungan dari cerita SNIPER 1, 2 dan 3.... mungkin ada para blogger yang dah tengok cerita ni...... bagi aku boleh tahan la cerita ni tapi tak semeriah cerita SNIPER yang aku tengok sebelum2 ni.... dalam Sniper Reloaded ni tidak mempamerkan watak utama Sniper sebelum ini Thomas Beckett (lakonan Tom Berenger) tapi mewujudkan watak anaknya iaitu Brandon Beckett (lakonan Chad Micheal Collins) malah cerita ini gak telah mengekalkan watak Richard Miller (lakonan Billy Zane) yg menjadi instructor pada Brandon Beckett... okla ni aku kongsikan sinopsis cerita dan thriller cerita ini ok....


Sinopsis Movie Ini:-


While working with the UN Forces in the Democratic Republic of the Congo, Marine Sgt. Brandon Beckett (Chad Michael Collins), son of renowned sniper Thomas Beckett, receives orders to rescue a European farmer trapped in the middle of hostile rebel territory. When he and his men arrive at the farm, a mysterious sniper ambushes them, wounding Beckett and killing everyone else. With the help of his fathers former protégé, sniper instructor Richard Miller (Billy Zane), Beckett must learn to think like a sniper to track down the assassin before the sniper returns to finish the job. On top of this he must also track down the one who is giving the orders and reveal a conspiracy


Barisan Pelakon :-


Stars:Clyde Berning, Chad Michael Collins and Hlomla Dandala







video

Monday, May 2, 2011

Meaning Of Gluta

Mesti ada yg tertanya kenapa nama url aku letak GLUTA..... aku google - google nama gluta ni banyak tertulis pasal produk kecantikan ..... memang betul....tapi bagi aku gluta ni aku ambik sempena nama sains bagi POKOK RENGAS.... mesti ada yang pernah dengar pokok rengas.... salah satu pokok beracun di dalam hutan..... Satu famili ngan pokok mempelam dan pokok macang iaitu dalam famili Anacardiacea .... sebab apa dia satu famili ......sebab kesemua species ni mengeluarkan getah...... tapi pokok pelam ngan pokok machang x keluarkan getah beracun.... tapi bagi pokok rengas ianya mengeluarkan getah beracun bewarna hitam (aku belajar perhutanan jadi aku kena tahu ciri2 penting pokok hihi).......kalu kena Racun pokok ni boleh menyebabkan gatal2 seluruh badan sehingga mendatangkan bekas2 pada badan kepada sapa yang terkena getah pokok ini....nak dikongsikan cerita ada rakan costmate aku yang ada alahan gatal2 badan...... xleh menghampiri pokok ni dalam lingkungan 10meter..... sebab bila dia dekat ja gatal2 badan dia....Tapi bagi aku pokok gluta ni satu pokok yang gagah.... sebab tu aku pilih nama pokok ini....aku kongsikan gambar pokok ini ok.....



Pokok Rengas



Getah berwarna hitam yang keluar dari pokok rengas



Daun Pokok Rengas

Sunday, May 1, 2011

Selamat Hari Pekerja

Salam.. Masih belum terlambat nak ucapkan selamat Hari Pekerja.... Tiap2 tahun di sambut pada 1 mei ..... bagi aku tiada maknanya hari pekerja ni sebab aku kena kerja pada tarikh tersebut.... tapi xpa boleh aku claim kerja overtime...huhu....boring gak kerja pada hari cuti ni....tengok ramai orang leh p jalan2, pulang ke kampung.... aku dok kat office jela huhu..... nasib baik ada gak rakan2 ku bekerja juga.... tapi yang buat aku respect la....syarikat kami juga menyambut hari pekerja kat office....bagi kek.... cukupla wat sedap hati kami para pekerja.... huhu apa2 aku nak ucapkan ..............

SELAMAT HARI PEKERJA

hihi